ΕΔΡΑ e-learning

Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2017 21:08

Πλευρίωση: Ασκήσεις για γονείς ώστε να καταλάβουν ποια είναι στο παιδί τους η επικρατέστερη πλευρά Κύριο

By 

Γράφει η Κυριαζή Μαρία, εργοθεραπεύτρια  του Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου «ΠΝΟΗ» Χαϊδαρίου  του Κοινωνικού φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο «ΕΔΡΑ»

Η πλευρίωση σε ένα παιδί εμφανίζεται περίπου στην ηλικία των 3-4 ετών. Προκαθορίζεται βάση του γενετικού υλικού του παιδιού και ανάλογα με το ποιο από τα δυο ημισφαίρια του εγκεφάλου υπερέχει λειτουργικά, έχουμε και την ανάλογη επικρατέστερη πλευρά.

Πολλές φορές παρατηρείται ότι η πλευρίωση στο παιδί δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ούτε στην ηλικία των 4 ετών και το παιδί φέρεται να εκτελεί τις δραστηριότητες και με τα δυο χέρια. Οι γονείς μπερδεύονται σχετικά με το ποια είναι η επικρατέστερη πλευρά, αφού το παιδί αλλάζει συνεχώς προτίμηση για το ποιο χέρι θα χρησιμοποιεί.

Αναρωτιούνται για το αν τελικά το παιδί τους είναι αμφίχειρας και πολλές φορές παρεμβαίνουν έτσι ώστε να υποδείξουν στο παιδί τους ποιο είναι το ΄΄καλό΄΄ χεράκι που θα πρέπει να χρησιμοποιούν. Αυτό είναι λάθος. Σε καμιά περίπτωση οι γονείς δεν πρέπει να πιέσουν το παιδί να χρησιμοποιήσει ως επικρατέστερο ένα από τα δυο χέρια. Είναι κάτι που θα επέλθει μόνο του, και αν ο καιρός περνάει και ανησυχούν, τότε είναι καλύτερα να το αφήσουν να το αναλάβει κάποιος ειδικός, διότι η μη ανάδειξη της πλευρίωσης μπορεί να σημαίνει από μια απλή καθυστέρηση μέχρι διαταραχή αυτής, όπου μόνο με την κατάλληλη παρέμβαση μπορεί να διορθωθεί.

Υπάρχουν ασκησούλες που θα μπορούσε ο γονιός να κάνει στο παιδί του, έτσι ώστε να ξεχωρίσει ποια θα μπορούσε να είναι η προτιμώμενη πλευρά.

Κάποιες από αυτές είναι οι εξής:

• Δώστε στο παιδί σας σκούπα και φαράσι για να σκουπίσει και παρατηρήστε με πιο χέρι κρατάει την σκούπα και σκουπίζει (για μεγαλύτερη διευκόλυνση του παιδιού κυκλοφορούν αντίστοιχα παιχνίδια).

• Βάλτε το να γράψει το όνομα του.

• Δώστε του μια γόμα για να σβήσει μολύβι από ένα τετράδιο.

• Με ένα πανάκι μπορεί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε τα τζάμια του σπιτιού.

• Όταν χρησιμοποιεί το κινητό ή το τάμπλετ, παρατηρήστε ποιο χέρι χρησιμοποιεί για να πληκτρολογεί.

• Όταν διαβάζει ένα παραμύθι, δείτε με ποιο χέρι ξεφυλλίζει τις σελίδες.

• Στην ένδυση- απόδυση με ποιο χεράκι ανεβάζει και κατεβάζει το φερμουάρ;

• Δώστε του να πιει από ένα μπουκαλάκι και δείτε με ποιο χέρι θα ξεβιδώσει το καπάκι.

 

Τις δραστηριότητες αυτές καλό είναι να μην τις κάνετε όλες μαζί, αλλά να αφήνετε να περνάει κάποιο χρονικό διάστημα. Η επικρατέστερη πλευρά του θα είναι αυτή με την οποία θα εκτελεί τις πιο πολλές από τις δραστηριότητες. Αν όχι, τότε ο εγκέφαλος δεν έχει ακόμα επιλέξει την εξειδίκευση.

 

Βιβλιογραφικές Αναφορές και Πηγές :

Annett, M. (1985). Left, right, hand and brain: The right shift theory. Hillsdatle, NJ: Erlbaum.Bishop,

• D. V. M. (1990). Handedness and developmental disorder. Oxford: Blackwell.

• Leonard, C. M. & Eckert, M. A. (2008). Asymmetry and dyslexia. Developmental Neuropsyhology, 33: 663-681.

• Ruff, S., Cardebat, D., Marie, N. & Demonet, J. F., (2002). Enhanced response of the left frontal cortex to slowed down speech in dyslexia: an fMRI study. Neu-roreport, 13(10): 1285-1289. 

Διαβάστηκε 689 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2017 15:46
Βρίσκεστε εδώ: Home ΑΡΘΡΑ Πλευρίωση: Ασκήσεις για γονείς ώστε να καταλάβουν ποια είναι στο παιδί τους η επικρατέστερη πλευρά