ΕΔΡΑ e-learning

επιστημονικό προσωπικό Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "ΕΔΡΑ"

επιστημονικό προσωπικό Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "ΕΔΡΑ"

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017 17:58

Οπτική μνήμη και εργοθεραπεία

Γράφει η Ράνια Σαπουνά,  εργοθεραπεύτρια  του Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου «ΠΝΟΗ» Περιστερίου  του Κοινωνικού φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο «ΕΔΡΑ»

Η οπτική μνήμη είναι η ικανότητα του ατόμου να θυμάται τι βλέπει και να πραγματοποιεί ανάκληση οπτικών εικόνων από αντικείμενα, σχήματα, σύμβολα και κινήσεις τόσο μεμονωμένα όσο και σε ακολουθία. H αποτελεσματική οπτική μνήμη απαιτεί την οργανωμένη αποθήκευση των οπτικών πληροφοριών, προκειμένου να είναι εφικτή η ταχεία ανάκληση τους.  Σημαντικοί παράγοντες, οι οποίοι ενισχύουν την αποτελεσματική οπτική μνήμη, είναι η συγκέντρωση, η προσοχή, η έντονη παρατήρηση, το κίνητρο καθώς και η ταχύτητα.

Τα παιδιά με διαταραχή στην οπτική μνήμη, μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολία στα εξής:

v  Σε κατασκευαστικά παιχνίδια, στα οποία μπορεί να ακολουθείται ένα συγκεκριμένο μοτίβο (π.χ. παζλ).

v  Σε καθημερινές δραστηριότητες που αφορούν το ντύσιμο, την αναγνώριση ατόμων-χώρων-αντικειμένων.

v  Στην εκμάθηση συμβόλων γραφής και γραμμάτων.

v  Στην ολοκλήρωση δραστηριοτήτων, οι οποίες απαιτούν την ανάκληση συγκεκριμένων οπτικών πληροφοριών.

v  Στην αλληλουχία εικόνων για την διήγηση μίας ιστορίας.

v  Στον προσανατολισμό των γραμμάτων και των αριθμών όπως και στην αντιγραφή σχετικών πληροφοριών.

v  Στην ανάκληση βασικών μαθηματικών σχημάτων και μεθόδων αλλά και στην ακολουθία των αριθμών.

v  Στην ανάκληση και εκτέλεση διαδοχικών κινήσεων (π.χ. στον χορό).

Όπως γίνεται αντιληπτό, άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην οπτική μνήμη, έρχονται αντιμέτωποι με καθημερινά ‘’προβλήματα’’ καθώς παρουσιάζονται εμπόδια στην εκτέλεση βασικών δραστηριοτήτων. Ωστόσο υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και για το λόγο αυτό προτείνονται ορισμένες δραστηριότητες:

  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ζωγραφίσει γεγονότα που έχει κάνει κατά την ημέρα.
  • Παιχνίδια μνήμης: π.χ. κάρτες μνήμης
  • Δημιουργείστε μία σωρό από απλά αντικείμενα σπιτιού. Ζητήστε από το παιδί να παρατηρήσει τα αντικείμενα για λίγα δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια αφαιρέστε ένα αντικείμενο και ζητήστε από το παιδί να βρει ποιο είναι αυτό.
  • Χρησιμοποιείστε χάντρες, lego, μανταλάκια ή τουβλάκια με μία συγκεκριμένη ακολουθία. Εφόσον το παιδί παρατηρήσει το μοτίβο σας, ζητήστε του να ανακαλέσει το μοτίβο που είδε και να προσπαθήσει να φτιάξει ακριβώς το ίδιο.


Βιβλιογραφικές Αναφορές και Πηγές :

Jenkinson, J., Hyde, T., & AhmadS. (2008). Building blocks for learning Occupational Therapy Approaches: Practical Strategies for the Inclusion of Special Needs in Primary School. United Kingdom: John Wiley & Sons.

Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2017 15:42

Οι φιλικές σχέσεις στην παιδική ηλικία

Γράφει η Ευαγγελάτου Ρέα, ψυχολόγος  του Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου «ΠΝΟΗ» Περιστερίου,  του Κοινωνικού φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο «ΕΔΡΑ»

Η φιλία παίζει σημαντικό ρόλο στην παιδική ηλικία. Τα παιδιά αναγνωρίζουν τη σημασία της φιλίας και η διατήρηση των φιλικών σχέσεων αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής ζωής τους.  Οι φίλοι επηρεάζουν την ανάπτυξη των παιδιών με πολλούς τρόπους. Μέσω των φιλικών σχέσεων τα παιδιά αποκτούν πληροφορίες για τον κόσμο, τους άλλους ανθρώπους και τον εαυτό τους. Οι φίλοι παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη, που βοηθά τα παιδιά να διαχειρίζονται καλύτερα τα συναισθήματά τους και να κατανοούν τις συναισθηματικές τους εμπειρίες. Οι φιλικές σχέσεις είναι μια πλούσια εμπειρία επικοινωνίας και κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Γράφει o Παπαχατζής Μιχάλης, Ψυχολόγος  του Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου «Πνοή» Υμηττού, του Κοινωνικού Φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο «ΕΔΡΑ» σε συνεργασία με το Δήμο Δάφνης- Υμηττού

Ορισμός της εξάρτησης από το διαδίκτυο

Η εφεύρεση του διαδικτύου έγινε το 1995 και, ήδη εκείνη τη χρονιά προτάθηκε ο όρος «εξάρτηση από το διαδίκτυο» (“InternetAddiction) για την παθολογική καταναγκαστική χρήση του (Goldberg, 1996). Για την περιγραφή του φαινομένου έχει χρησιμοποιηθεί πλήθος όρων, που είναι ενδεικτικό των διαφορών στην προσέγγιση του φαινομένου, αλλά και της επιφύλαξης για το αν υπάρχει αμιγής εξάρτηση από το διαδίκτυο.

Η εξάρτηση από το διαδίκτυο σχετίζεται με τα εθιστικά συμπεριφορικά πρότυπα της εντός ή/και εκτός διαδικτύου χρήσης του υπολογιστή (Shapiraetal., 2000). Αφορά σε μια ανεξέλεγκτη χρήση, εμφανώς βασανιστική, χρονοβόρα ή/και συντελούσα σε κοινωνική ή/και λειτουργική έκπτωση (Shapiraetal., 2000).

Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2017 15:56

Η Πρώιμη Παρέμβαση και η σπουδαιότητά της

Γράφει η Σιαμαντά Βασιλική, Ειδική Παιδαγωγός του Ψυχοπαιδαγωγικού Προγράμματος «Κατ’ οίκον» του Κοινωνικού Φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο «ΕΔΡΑ»

 

Η Πρώιμη Παρέμβαση αποτελεί ένα συνδυασμό υπηρεσιών και παροχών για κάθε μικρό παιδί και την οικογένειά του, παρέχεται κατ’ απαίτηση της τελευταίας σε συγκεκριμένη περίοδο της ζωής του παιδιού, και καλύπτει όλες τις ενέργειες που είναι αναγκαίες να πραγματοποιηθούν όταν το παιδί χρειάζεται υποστήριξη με σκοπό:

-          Να διασφαλίσει και να ενισχύσει την προσωπική του ανάπτυξη.

-          Να ενδυναμώσει τις ικανότητες της ίδιας της οικογένειας, και

-          Να προωθήσει την κοινωνική ένταξη της οικογένειας και του παιδιού, (Peterander, 2008).

Όπως αναφέρει η Ζώνιου-Σιδέρη (2000) τα προγράμματα Πρώιμης Πρέμβασης είναι συνδεδεμένα με το ιδεολογικό φορτίο της Παιδαγωγικής της Ένταξης του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού στις γενικές δομές φοίτησης. Στόχος, λοιπόν, είναι η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε ένα παιδί και στην οικογένειά του μέχρι αυτό να ενταχθεί πλήρως στο σχολικό σύστημα και να τελεί υπό της αρμοδιότητας των εκπαιδευτικών φορέων (Ευρωπαϊκός Φορέας για την Ανάπτυξη της Ειδικής Αγωγής, 2005, Δροσινού 2009). Η διάρκεια της παρέμβασης ποικίλλει, ενώ περιλαμβάνει τη διαδικασία από την πρώτη στιγμή που εντοπίζεται και καθορίζεται το πρόβλημα μέχρι την εκπαίδευση και την παρέμβαση. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο φυσικό περιβάλλον του παιδιού και δομείται από διεπιστημονική ομάδα (κοινωνικό λειτουργό, ειδικό παιδαγωγό, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, ψυχολόγο, φυσιοθεραπευτή αν κρίνεται αναγκαίο).

Σελίδα 1 από 6
Βρίσκεστε εδώ: Home ΑΡΘΡΑ επιστημονικό προσωπικό Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "ΕΔΡΑ"