ΕΔΡΑ e-learning

Θεατρική Συνάντηση Ζ': Παιχνίδια Έκφρασης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στο παιχνίδι βρίσκεται η απαρχή της κάθε τέχνης, αλλά και της κάθε γνώσης. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ερεθίσματα, για να ξεδιπλώσουν δημιουργικά τον εσωτερικό τους κόσμο και τις κλίσεις τους. Ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας χρησιμοποιούνται επιλεκτικά ή συνδυαστικά τα ακόλουθα μέσα/εργαλεία: σωματική έκφραση, μουσική, χορός ,ζωγραφική, παιχνίδια ρόλων ,δομημένα παιχνίδια, αυτοσχεδιασμοί ,αφήγηση ιστορίας ,μύθοι ,προσωπικές ιστορίες ,δραματοποίηση και θεατρικό παιχνίδι. Το παιχνίδι ακροβατεί ανάμεσα στο όνειρο και στην πραγματικότητα , έλεγε ο Chateau, ένας από τους γνωστούς μελετητές του παιδικού παιχνιδιού. «Μόνο τα παιδιά ξέρουν τι γυρεύουν, θα πει ο μικρός πρίγκιπας. Για μια κούκλα από κουρέλια, κλαίνε.» Σε αυτή λοιπόν τη συνάντηση, το παιχνίδι θα ξεκινήσει με αφορμή τα σχέδια από τα δακτυλικά μας αποτυπώματα.

 

Ξεκινάμε καθισμένοι γύρω από ένα τραπέζι που να έχει λευκά χαρτιά, μολύβια, μπογιές και μελάνι. Κάνουμε μια συζήτηση για τη ζωγραφική και για τη μοναδικότητα των δαχτυλικών μας αποτυπωμάτων. Δείχνουμε στα παιδιά κάποιες ιδέες που μπορούν να φτιάξουν με τα αποτυπώματά τους, βάζουμε μουσική και ξεκινάμε τη ζωγραφική! Η ζωγραφική μας βοηθά να συγκεντρωνόμαστε και δημιουργεί ένα αίσθημα χαλάρωσης.

Όταν έχουμε όλοι τελειώσει παρουσιάζουμε τις δημιουργίες μας, ξεκινάει ο εμψυχωτής λέγοντας μια φανταστική ιστορία εμπνευσμένη από αυτά που σχεδίασε και αυτός μαζί τους. Τώρα είναι η σειρά των παιδιών να σηκωθούν ένας- ένας ενώπιον όλων και να αφηγηθούν την ιστορία τους. Μια καλή ευκαιρία να εξασκήσουμε τη φαντασία, τις ικανότητες ακρόασης και αφήγησης.

Έφτασε η ώρα να παίξουμε τις αφηγήσεις μας!

Μπορούμε να πάρουμε στοιχεία από τις ζωγραφιές-ιστορίες όλων και να φτιάξουμε μια ενιαία. Βάζουμε το τραπέζι στην άκρη(εκτός αν χρησιμεύει στην ιστορία) και διαμορφώνουμε την αίθουσα. Μία προθέρμανση πριν ξεκινήσουμε να παίζουμε είναι μια καλή ιδέα. Έτσι παίζουμε το "μιμούμαι και γυμνάζομαι" .Περιγραφή: O εμψυχωτής προτείνει στα παιδιά γυμναστικές ασκήσεις που μιμούνται απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως σπρώξιμο-τράβηγμα ογκώδους αντικειμένου, πήδημα μικρών εμποδίων κ.α. Τώρα είμαστε έτοιμοι να παίξουμε την ιστορία μας!

Η συνάντηση μπορεί να τελειώσει με τη χαλάρωση του χιονάνθρωπου. Περιγραφή: Είμαστε άκαμπτοι χιονάνθρωποι και το σώμα μας είναι παγωμένο και σφιγμένο. Δειλά-δειλά κάνει την εμφάνισή του ο ήλιος..Μας ζεσταίνει όλο και περισσότερο και αρχίζουμε να λιώνουμε, να λιώνουμε, ώσπου να γίνουμε νερό στο πάτωμα.

Χαιρετισμός.

Διαβάστηκε 1754 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014 15:35
Κωνσταντινιά Δήμου

H Κωνσταντινιά Δήμου είναι θεατροπαιδαγωγός και συνεργάζεται με την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "ΕΔΡΑ" στα προγράμματα θεραπείας μαθησιακών δυσκολιών μέσω τέχνης.

Βρίσκεστε εδώ: Home EXTRA ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΕΧΝΗ & ΜΑΘΗΣΗ Θεατροπαιχνίδια Θεατρική Συνάντηση Ζ': Παιχνίδια Έκφρασης