ΕΔΡΑ e-learning

Κωνσταντινιά Δήμου

Κωνσταντινιά Δήμου

H Κωνσταντινιά Δήμου είναι θεατροπαιδαγωγός και συνεργάζεται με την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "ΕΔΡΑ" στα προγράμματα θεραπείας μαθησιακών δυσκολιών μέσω τέχνης.

Το παιχνίδι μέσα από τις διεργασίες της ομάδας, οδηγεί τα παιδιά να αποκτούν υπευθυνότητα, να καλλιεργούν ενσυναίσθηση και σεβασμό για σκέψεις και συναισθήματα των άλλων. Επίσης τα βοηθά να αναπτύξουν και να αυξήσουν την αυτοεκτίμησή τους ώστε να είναι πιο σίγουρα για τις ικανότητές τους. Τους δίνει τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν και να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους, να σέβονται και να αποδέχονται τον εαυτό τους και τους άλλους. Έτσι οδηγούνται προοδευτικά στο να γίνουν πιο κοινωνικά και λειτουργικά στη ζωή τους. Σε αυτή τη συνάντηση θα παίξουμε δημιουργώντας μια ομαδική ιστορία..

"Το παιδικό παιχνίδι, πρέπει να θεωρηθεί πολύ πλατύτερα και βαθύτερα. Χάρη στο παιχνίδι, το μικρό παιδί εμπλέκεται στην πραγματικότητα της ζωής και των ενηλίκων, κατά τρόπο που εξοστρακίζει το σοκ της πρώτης συνάντησης μαζί τους...Η παιγνική στάση και θεώρηση των δυσκολιών θεραπεύει από το άγχος, διότι επιτρέπει τη δραματοποίησή του. Συνάμα οι κανόνες του παιχνιδιού το αναγκάζουν να λάβει σοβαρά, αλλά όχι εξουθενωτικά υπόψη τους περιορισμούς που θέτει η «αντικειμενική» πραγματικότητα και ο Άλλος και να θέτει σε δοκιμασία τις δυνατότητές του με αποτέλεσμα το κέρδος σε ωριμότητα και κοινωνικότητα... Όλες οι παραγνωρισμένες ή ανικανοποίητες ανάγκες του, τώρα πια αποδραματοποιούνται χάρη στο παιχνίδι, και δεν καταντούν απωθήσεις.'' Α.Αναστόπουλος. Στη σημερινή μας συνάντηση λοιπόν, θα παίξουμε τους μεγάλους, μέσα στα πλαίσια μιας οικογένειας.

Για να παίξει κάποιος με παιδιά, το πιο σημαντικό που χρειάζεται είναι η όρεξη και το κέφι. Ο εμψυχωτής πρέπει να βρίσκεται σε επαφή με το παιδί μέσα του και να είναι πάντα πρόθυμος να τρέξει, να πέσει, να χοροπηδήσει, να τραγουδήσει, να γελάσει δυνατά.. Πολύ βοηθητικό είναι να διατηρεί μια καλή σχέση με το σώμα του και γενικότερα με τα εκφραστικά του μέσα, αλλά πάνω από όλα να έχει κατανόηση, υπομονή και ψυχικό απόθεμα προς διάθεση. Για να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των παιδιών και του εμψυχωτή, είναι απαραίτητο να αποφεύγεται η αρνητική κριτική. Στο παιχνίδι επιτρέπονται τα πάντα (εκτός της βίας φυσικά).Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Μόνο αλήθεια και ψέμα. Η συνάντηση αυτή θα είναι γεμάτη από μουσική! Τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με μουσικά όργανα, θα αναγνωρίσουν και θα αναπαράγουν ήχους και ρυθμούς..

Το παιχνίδι είναι μια δυναμική διαδικασία, κατά την οποία δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να εκφραστούν με δικούς τους τρόπους και να βρουν λύσεις στα προβλήματα του παρελθόντος και του παρόντος που επηρεάζουν τη ζωή τους. Ο πρώτος που μίλησε για τη σημαντικότητα του παιχνιδιού ήταν ο Πλάτωνας. Είπε: "Μπορείτε να ανακαλύψετε περισσότερα για ένα άτομο σε μια ώρα παιχνιδιού, παρά σε ένα έτος συνομιλίας." Tα παιδιά, σε αντίθεση με τους ενήλικες, δεν αναμένεται να εξηγήσουν λεκτικά ό,τι τα απασχολεί, αλλά χρησιμοποιούν το παιχνίδι με βάση τις δικές τους ικανότητες, ώστε να εκφράσουν τις επιθυμίες και τους φόβους τους. Σε αυτή τη συνάντηση λοιπόν, θα χρησιμοποιήσουμε τη συμβολική φύση του παιχνιδιού, που δημιουργεί απόσταση ασφαλείας από βιώματα που μας θέτουν σε κίνδυνο και σε πόνο. Μια φυσική καταστροφή(π.χ. σεισμός ή πυρκαγιά) και η επίσκεψη στο γιατρό λόγω κάποιου σωματικού πόνου, μπορεί να ανήκουν στην κατηγορία των επώδυνων βιωμάτων.

Σελίδα 1 από 3
Βρίσκεστε εδώ: Home EXTRA ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΕΧΝΗ & ΜΑΘΗΣΗ Θεατροπαιχνίδια Κωνσταντινιά Δήμου