ΕΔΡΑ e-learning

Ξαναβρίσκοντας τα σημάδια...

06 Φεβρουαρίου 2013 By

Σε μια πεζοπορία, όλη η ομάδα είναι σφιχτά δεμένη. Τα μέλη περπατούν ο ένας πίσως από τον άλλο σε μια σειρά, ενώ ο πρώτος - ο πιο έμπειρος - και ο τελευταίος ελέγχουν συνεχώς αν λείπει κανείς. Ο αρχηγός της ομάδας είναι συνήθως γνώστης της διαδρομής, παρατηρεί τα σημάδια του μονοπατιού και ενδεχομένως χρησιμοποιεί κάποιο εργαλείο προσανατολισμού (GPS ή χάρτη).

 

 

Τι γίνεται όνως αν σταματήσουμε να βλέπουμε τα σημάδια;

Δεν περιπλανιόμαστε άσκοπα. Αν σε μια πεζοπορία η ομάδα χάσει τον προσανατολισμό της, πρέπει να σταματήσει επιτόπου. Θυμηθείτε: Πότε ήταν η τελευταία φορά που είδατε τα σημάδια του μονοπατιού; Αν δεν έχει περάσει πολύ ώρα, ίσως ακόμα μπορείτε να ακολουθήσετε τα χνάρια σας προς τα πίσω.

Εάν πάλι είναι αδύνατον να βρείτε μια διέξοδο από το δάσος, μπορείτε να μείνετε σε ένα ανοιχτό μέρος (ξέφωτο) ή άλλο χαρακτηριστικό μέρος, καλώντας για βοήθεια κάποιον που γνωρίζει την περιοχή.

Αν ακούσετε φωνές από κάποιον που σας ψάχνει ή θέλετε να δηλώσετε την παρουσία σας, φωνάξτε κι εσείς ή χρησιμοποιήστε τη σφυρίχτρα σας!

Σε όλη τη διάρκεια της αναζήτησης του μονοπατιού, μπορείτε να αφήνετε σημάδια όπως χαρτάκια, βέλη σχηματισμένα με λευκές πετρούλες ή γράφοντας S-O-S στο έδαφος. Αν σχηματίσετε τα βέλη, φροντίστε να διατηρήσετε σταθερή την πορεία σας προς την κατεύθυνση που δείχνετε.

Μαριτίνα Κονταράτου

Η Μαριτίνα Κονταράτου είναι θεατρολόγος και θεωρητικός τέχνης. Είναι Υπεύθυνη Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ.

Βρίσκεστε εδώ: Home EXTRA ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΦΥΣΗ & ΜΑΘΗΣΗ Σημειώσεις Μικρού Ταξιδιώτη Ξαναβρίσκοντας τα σημάδια...