ΕΔΡΑ e-learning

επιστημονικό προσωπικό Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "ΕΔΡΑ"

επιστημονικό προσωπικό Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "ΕΔΡΑ"

 

Νέα εικόνα bitmap

Γράφουν: η Τατιανή Αναστασίου, (Ψυχολόγος) και η Βασιλική Νούτσου, (Ειδική Παιδαγωγός) του Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου «ΠΝΟΗ» Χαϊδαρίου του Κοινωνικού φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο «ΕΔΡΑ»

Ως σχολική αποτυχία μπορούμε να ορίσουμε κάθε κατάσταση αδυναμίας του παιδιού να ανταποκριθεί στοιχειωδώς ικανοποιητικά στις απαιτήσεις του σχολείου, είτε αυτή εκφράζεται µε πολύ χαμηλή απόδοση στα μαθήματα είτε µε προβλήματασυμπεριφοράς που το αποκλείουν από τη φοίτηση είτε µε συνδυασμό των παραπάνω. Συνήθως οι δυσκολίες του παιδιού λειτουργούν αθροιστικά µε την πάροδο του χρόνου και καταλήγουν τελικά στην εγκατάλειψη του σχολικού συστήματος.(Αμπατζόγλου Γ.)

H σχολική αποτυχία αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα και παρακάτω θα αναλύσουμε κάποιους από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την επίδοση των παιδιών στο σχολείο, τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά αντιμετωπίζουν την μειωμένη επίδοση στο σχολικό περιβάλλον αλλά και τις απόψεις των γονιών και των εκπαιδευτικών σχετικά με την αποτυχία αυτή.

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017 17:58

Οπτική μνήμη και εργοθεραπεία

Γράφει η Ράνια Σαπουνά,  εργοθεραπεύτρια  του Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου «ΠΝΟΗ» Περιστερίου  του Κοινωνικού φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο «ΕΔΡΑ»

Η οπτική μνήμη είναι η ικανότητα του ατόμου να θυμάται τι βλέπει και να πραγματοποιεί ανάκληση οπτικών εικόνων από αντικείμενα, σχήματα, σύμβολα και κινήσεις τόσο μεμονωμένα όσο και σε ακολουθία. H αποτελεσματική οπτική μνήμη απαιτεί την οργανωμένη αποθήκευση των οπτικών πληροφοριών, προκειμένου να είναι εφικτή η ταχεία ανάκληση τους.  Σημαντικοί παράγοντες, οι οποίοι ενισχύουν την αποτελεσματική οπτική μνήμη, είναι η συγκέντρωση, η προσοχή, η έντονη παρατήρηση, το κίνητρο καθώς και η ταχύτητα.

Τα παιδιά με διαταραχή στην οπτική μνήμη, μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολία στα εξής:

v  Σε κατασκευαστικά παιχνίδια, στα οποία μπορεί να ακολουθείται ένα συγκεκριμένο μοτίβο (π.χ. παζλ).

v  Σε καθημερινές δραστηριότητες που αφορούν το ντύσιμο, την αναγνώριση ατόμων-χώρων-αντικειμένων.

v  Στην εκμάθηση συμβόλων γραφής και γραμμάτων.

v  Στην ολοκλήρωση δραστηριοτήτων, οι οποίες απαιτούν την ανάκληση συγκεκριμένων οπτικών πληροφοριών.

v  Στην αλληλουχία εικόνων για την διήγηση μίας ιστορίας.

v  Στον προσανατολισμό των γραμμάτων και των αριθμών όπως και στην αντιγραφή σχετικών πληροφοριών.

v  Στην ανάκληση βασικών μαθηματικών σχημάτων και μεθόδων αλλά και στην ακολουθία των αριθμών.

v  Στην ανάκληση και εκτέλεση διαδοχικών κινήσεων (π.χ. στον χορό).

Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2017 15:42

Οι φιλικές σχέσεις στην παιδική ηλικία

making friends

 

Γράφει η Ευαγγελάτου Ρέα, ψυχολόγος  του Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου «ΠΝΟΗ» Περιστερίου,  του Κοινωνικού φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο «ΕΔΡΑ»

Η φιλία παίζει σημαντικό ρόλο στην παιδική ηλικία. Τα παιδιά αναγνωρίζουν τη σημασία της φιλίας και η διατήρηση των φιλικών σχέσεων αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής ζωής τους.  Οι φίλοι επηρεάζουν την ανάπτυξη των παιδιών με πολλούς τρόπους. Μέσω των φιλικών σχέσεων τα παιδιά αποκτούν πληροφορίες για τον κόσμο, τους άλλους ανθρώπους και τον εαυτό τους. Οι φίλοι παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη, που βοηθά τα παιδιά να διαχειρίζονται καλύτερα τα συναισθήματά τους και να κατανοούν τις συναισθηματικές τους εμπειρίες. Οι φιλικές σχέσεις είναι μια πλούσια εμπειρία επικοινωνίας και κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Γράφει o Παπαχατζής Μιχάλης, Ψυχολόγος  του Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου «Πνοή» Υμηττού, του Κοινωνικού Φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο «ΕΔΡΑ» σε συνεργασία με το Δήμο Δάφνης- Υμηττού

Ορισμός της εξάρτησης από το διαδίκτυο

Η εφεύρεση του διαδικτύου έγινε το 1995 και, ήδη εκείνη τη χρονιά προτάθηκε ο όρος «εξάρτηση από το διαδίκτυο» (“InternetAddiction) για την παθολογική καταναγκαστική χρήση του (Goldberg, 1996). Για την περιγραφή του φαινομένου έχει χρησιμοποιηθεί πλήθος όρων, που είναι ενδεικτικό των διαφορών στην προσέγγιση του φαινομένου, αλλά και της επιφύλαξης για το αν υπάρχει αμιγής εξάρτηση από το διαδίκτυο.

Η εξάρτηση από το διαδίκτυο σχετίζεται με τα εθιστικά συμπεριφορικά πρότυπα της εντός ή/και εκτός διαδικτύου χρήσης του υπολογιστή (Shapiraetal., 2000). Αφορά σε μια ανεξέλεγκτη χρήση, εμφανώς βασανιστική, χρονοβόρα ή/και συντελούσα σε κοινωνική ή/και λειτουργική έκπτωση (Shapiraetal., 2000).

Σελίδα 1 από 6
Βρίσκεστε εδώ: Home ΑΡΘΡΑ επιστημονικό προσωπικό Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "ΕΔΡΑ"