Εικαστικά Παιχνίδια - ΕΔΡΑ e-learning - ΕΔΡΑ e-learning http://www.edra.edu.gr Fri, 14 Dec 2018 20:48:43 +0200 Joomla! - Open Source Content Management el-gr H Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "ΕΔΡΑ" ηγείται στο NEFELE project: Τέχνη και Ψυχική Υγεία http://www.edra.edu.gr/extra-εργαλεια/learning-through-art/puppets-therapy-education/item/177-h-κ-σ-δ-ε-ο-εδρα-ηγείται-στο-nefele-project-τέχνη-και-ψυχική-υγεία http://www.edra.edu.gr/extra-εργαλεια/learning-through-art/puppets-therapy-education/item/177-h-κ-σ-δ-ε-ο-εδρα-ηγείται-στο-nefele-project-τέχνη-και-ψυχική-υγεία

H Τέχνη μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, τόσο στην καταπολέμηση του στίγματος όσο και στην πρόληψη αλλά και τη θεραπευτική διαδικασία. Για αυτό το σκοπό, η Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "ΕΔΡΑ" διοργανώνει επί σειρά ετών το φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας art4more . Φανταστείτε δεκάδες, γιατί όχι και εκατοντάδες οργανισμούς σε όλη την Ευρώπη να δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο Φεστιβάλ Τέχνης για την Ψυχική Υγεία. H πρωτοβουλία ανήκει στην Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "ΕΔΡΑ" που ηγείται οργανωτική ομάδα άλλων τεσσάρων κρατών για την υλοποίηση του NEFELE project! 

Mείνετε συντονισμένοι!

]]>
arts.edra@gmail.com (Μαριτίνα Κονταράτου) Εικαστικά Παιχνίδια Wed, 30 Mar 2016 14:11:14 +0300
Τρισδιάστατοι κόσμοι, κόσμοι σε τομή, κόσμοι που ξεπετάγονται (pop - up) http://www.edra.edu.gr/extra-εργαλεια/learning-through-art/puppets-therapy-education/item/151-3d http://www.edra.edu.gr/extra-εργαλεια/learning-through-art/puppets-therapy-education/item/151-3d Τρισδιάστατοι κόσμοι, κόσμοι σε τομή, κόσμοι που ξεπετάγονται (pop - up)

1. Τρισδιάστατοι κόσμοι

Στις τρισδιάστατες συνθέσεις μπορούμε να κάνουμε το πρώτο επίπεδο να ξεχωρίζει από το μεσαίο επίπεδο και τον φόντο.

Ή να δημιουργήσουμε όσα επίπεδα επιθυμούμε! Μπορούμε επίσης να κρεμάσουμε επίπεδες μορφές στη σύνθεση μας με πετονιά, όπως αυτό το ενυδρείο από ένα κουτί παπουτσιών.


2. Κόσμοι σε τομή. Τα παιδιά ενθουσιάζονται να φτιάχνουν ρεαλιστικούς ή φανταστικούς κόσμους σε τομή σαν αληθινοί αρχιτέκτονες, ενώ η διαδικασία έχει και εκπαιδευτικές προεκτάσεις αναπτύσσοντας τις γνώσεις τους. Μερικές τομές που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι:

 • Τομές Σπιτιών με όλους τους τους ορόφους και τις οικογένειες που ζουν σε κάθε πάτωμα.
 • Τομές Εδάφους που μπορεί κανείς να δει υπόγεια λαγούμια και φωλιές ζώων με τα μικρά τους, θαμμένους θησαυρούς και τάφους, ένα θαμμένο κόκκαλο σκύλου, κ.α.
 • Τομές Πλοίων με τις μηχανές τους και πώς λειτουργούν, τις καμπίνες με τους ναυτικούς, τις αποθήκες και το γκαράζ αυτοκινήτων. 
 • Τομές δένδρων από τα φύλλα έως τον κορμό με τις φωλιές των σκίουρων και των κουνελιών, μέχρι τις ρίζες τους κάτω από το έδαφος. 

  

 Έργα του κομίστα Έκτορα Αποστολόπουλου


 3. Κόσμοι που ξεπετάγονται - pop - up κόσμοι. Οι pop-up κατασκευές είναι τρισδιάστατες κατασκευές με τις οποίες καλείται κάποιος να αλληλεπιδράσει: να ανασηκώσει μια πτυχή, να τραβήξει ένα μοχλό ή να στριφογυρίσει ένα διόραμα. Το  POPUP διέπεται από τους όρους της μηχανικής χαρτιού, οι οποίοι στην απλοποιημένη τους μορφή είναι κατανοητοί σε όλα τα παιδιά, τα οποία μπορούν να τους θέσουν σε εφαρμογή. Το POPUP  χωρίζεται ανά μηχανισμούς: στριφογύρισμα, τράβηγμα, μηχανισμός «στόμα» και μηχανισμός «V».

  

Παρακάτω, θα βρείτε χρήσιμα λινκς με οδηγίες για pop up κατασκευές ανά μηχανισμό:

 

1) Μηχανισμός "layers"

 

http://www.howcast.com/videos/499159-How-to-Make-Unequal-Layers-PopUp-Cards
http://www.howcast.com/videos/499160-How-to-Make-Layers-PopUp-Cards 

ή απλά κόβεις τα layers από την ίδια την κάρτα, όπως εδώ:http://extremecards.blogspot.co.uk/2008/05/pop-up-card-tutorial-lesson-1.html

Τα "layers" χρησιμεύουν στο να κολλάς πάνω τους αντικείμενα που ήδη έχεις κόψει.

 

2)  Μηχανισμός "στόμα"

 

http://www.enchantedlearning.com/crafts/Birdcard.shtml 
http://www.enchantedlearning.com/crafts/Mouthcard.shtml
http://www.howcast.com/videos/499151-How-to-Make-a-Basic-Face-PopUp-Card-PopUp-Cards

 

3) Μηχανισμός "V"

 

http://www.howcast.com/videos/499162-How-to-Make-a-VFold-PopUp-Cards 
http://www.howcast.com/videos/499161-How-to-Make-a-VFold-on-a-VFold-PopUp-Cards

 

4) Μηχανισμός "X"

 

http://littlegreenbox.wordpress.com/2011/02/11/a-popping-heart-tutorial/

 

5) Μηχανισμός "pull tab"

 

http://www.howcast.com/videos/499153-How-to-Make-a-Pull-Tab-PopUp-Cards
http://www.howcast.com/videos/499152-How-to-Attach-a-Pull-Tab-PopUp-Cards

 

6) Μηχανισμός "δίσκος"

 

http://www.technologystudent.com/designpro/popup2.htm

 

 

]]>
arts.edra@gmail.com (Μαριτίνα Κονταράτου) Εικαστικά Παιχνίδια Fri, 14 Nov 2014 16:01:56 +0200
Αριστουργήματα με υλικά από το σπίτι! http://www.edra.edu.gr/extra-εργαλεια/learning-through-art/puppets-therapy-education/item/150-αριστουργήματα-με-υλικά-από-το-σπίτι http://www.edra.edu.gr/extra-εργαλεια/learning-through-art/puppets-therapy-education/item/150-αριστουργήματα-με-υλικά-από-το-σπίτι Αριστουργήματα με υλικά από το σπίτι!

Πριν ξεκινήσετε να δημιουργείτε, παρατηρείστε γύρω σας τον κόσμο και συγκεντρώστε ιδέες. Κάντε μια βόλτα στις πιο απροσπέλαστες γωνιές της αποθήκης σας και ξαναοργανώστε μια εκκαθάριση των ντουλαπιών και των συρταριών σας. Σίγουρα θα γεμίσετε με άχρηστα μικροαντικείμενα που δεν έχουν εκ πρώτης όψεως καμιά αξία αλλά με μια δεύτερη ματιά θα γίνουν οι θησαυροί σας για την επόμενη σας καλλιτεχνική δημιουργία. 

 


 

1. Σμιλέψτε ένα πρόσωπο ή μια φιγούρα πάνω σε σπούνι. Απλώστε μια εφημερίδα για να μη λερώσετε και χρησιμοποιήστε λίμα ή άλλα εργαλεία για να σμιλέψετε. Πειραματιστείτε φτιάχνοντας μια σειρά από σαπούνια διαφορετικών χρωμάτων για κάθε μορφή.

Εικόνα από: http://inspiringyoungartists.blogspot.gr/


2. Φτιάξτε ένα ψηφιδωτό με όσπρια με θέμα ένα ζώο. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που εξασκεί πολύ την λεπτή κινητικότητα των μικρών παιδιών. Ξεκινήστε σχεδιάζοντας σε ένα χαρτόνι το περίγραμμα του ζώου. Συγκεντρώστε αντί για ψηφίδες, ξερά φασόλια, φακές, ρεβύθια, ηλιόσπορους και άλλα όσπρια, σπόρους και καρπούς. Χρησιμοποιήστε κόλλα χειροτεχνίας και κολλήστε χωρίς να αφήσετε κενά. 


 

3. Πουαντιγισμός με σπίρτο. Η τεχνοτροπία αυτή που θεμελιώθηκε από τον Ζωρζ Σερά συνδυάζει διαφορετικές κηλίδες χρώματος δημιουργώντας μια εννιαία αίσθηση χρώματος στην εικόνα. Σχεδιαστε με μολύβι την εικόνα σας πλαισιώνοντας σε ένα μικρό τετράγωνο για να είναι σε μικρό μέγεθος. Βάλτε λίγο ακρυλικό χρώμα ή τέμπερα σε ένα πιάτο (π.χ. λίγο κόκκινο, λίγο κίτρινο και λίγο μπλε). Χρησιμοποιήστε ένα διαφορετικό σπίρτο για κάθε χρώμα και βουτήξτε το κάνοντας κουκίδες. Για να δημιουργήσετε ένα πράσινο αποτέλεσμα εναλλάξτε μπλε και κίτρινες κουκίδες.

Εικόνα από: www.kiderart.com


 

4. Ασαμπλάζ από άχρηστα υλικά.  Το ασαμπλάζ είναι μια σύνθεση επιμέρους τρισδιάστατων υλικών. Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη και προσαρμώστε τα υλικά που ήδη έχετε στη διάθεση σας. 


 5. Γλυπτική με αλουμινόχαρτο. Μπορείτε είτε να το χρησιμοποιήσετε σκέτο για να δημιουργήσετε τα γλυπτά σας, ή να χρησιμοποιήσετε και κολλητική ταινία ή και χαρτόνια αντουλέ για να προσθέσετε όγκο.

 

Εικόνα από: http://picklebums.com

 

]]>
arts.edra@gmail.com (Μαριτίνα Κονταράτου) Εικαστικά Παιχνίδια Fri, 14 Nov 2014 13:48:55 +0200
Εκφράζομαι με μαριονέτες! (13 διαφορετικοί τρόποι να φτιάξεις μαριονέτες) http://www.edra.edu.gr/extra-εργαλεια/learning-through-art/puppets-therapy-education/item/146-puppets http://www.edra.edu.gr/extra-εργαλεια/learning-through-art/puppets-therapy-education/item/146-puppets Εκφράζομαι με μαριονέτες! (13 διαφορετικοί τρόποι να φτιάξεις μαριονέτες)

Το ψυχόδραμα, η παιγνιοθεραπεία αλλά και η εκμάθηση κοινωνικών ρόλων και συμπεριφορών στο παιδί χρειάζεται τις μαριονέτες! Πόσους τρόπους γνωρίζετε για να φτιάχνετε κούκλες και μαριονέτες ; Εδώ σας παραθέτουμε τους 13 δημοφιλέστερους τρόπους βασικής κατασκευής, εύκολα και γρήγορα με τα παιδιά! Σε όλες τις κατασκευές προτείνουμε να προσθέτετε ματάκια που κουνιούνται και πουλάνε έτοιμα στο εμπόριο. Έτσι, η μορφή ζωντανεύει στη στιγμή! Όσο για τα υπόλοιπα μέρη του σώματος, βάλτε όση φαντασία και λεπτομέρεια θέλετε, ανάλογα με τα υλικά που έχετε στο σπίτι.

 


 

-          1. Με αφρώδη μπαλάκια του εμπορίου ή σκληρές επιφάνειες στερεωμένες σε καλαμάκι. Δες οδηγίες στα αγγλικά εδώ.

 


 

2.  Με χάρτινες σακούλες ( συρράψτε επιπρόσθετα μέλη από χαρτόνι: γλώσσα, αφτιά, πόδια, μουστάκια). Δες οδηγίες στα αγγλικά εδώ.

-         

-           


3.Από δύο χάρτινα μικρά στρογγυλά πιατάκια που θα κολλήσουμε το ένα πίσω από το άλλο. Δες οδηγίες στα αγγλικά εδώ.

-         


4. Μια κινέζικη μαριονέτα δράκου που θα μπορούν να κρατούν και να κινούν δύο παιδιά μαζί. Δείτε οδηγίες εδώ


 

5.   Δαχτυλόκουκλες από χαρτί ή τσόχα ή κομμένα δάχτυλα γαντιού ή pipe cleaners. Δες οδηγίες εδώ

 


 

5. Μαριονέτες αρμούς από χαρτόνι που κουνιούνται με διπλόκαρφα (το πλάσμα που θα φτιάξετε είναι θέμα δικής σας φαντασίας!). Δείτε παραλαγές εδώ


6. Από χάρτινους κυλίνδρους χαρτιών τουαλέτας (cardboardtube). Δείτε οδηγίες εδώ.  

-         


 

7.Από διπλωμένο χαρτί. Δες οδηγίες εδώ.  

-  


8. Από pipe cleaners. Δες οδηγίες εδώ.  


9. Από μανταλάκια. Δείτε οδηγίες εδώ.  


 

10. Κόβοντας σχήματα σε μαύρο χαρτόνι για να φτιάξεις κούκλες θεάτρου σκιών.


 

11. Χρησιμοποιώντας τα χέρια σου, χρωματίζοντας τα με δαχτυλομπογιές ή μπογιές facepainting

 


12. Με πλαστικά κουτάλια

 


 

13. Χρησιμοποιώντας μια παλιά κάλτσα

 

]]>
arts.edra@gmail.com (Μαριτίνα Κονταράτου) Εικαστικά Παιχνίδια Thu, 13 Nov 2014 16:40:15 +0200
Με τον Arcimboldo μαθαίνω το σώμα μου! http://www.edra.edu.gr/extra-εργαλεια/learning-through-art/puppets-therapy-education/item/145-archy http://www.edra.edu.gr/extra-εργαλεια/learning-through-art/puppets-therapy-education/item/145-archy Με τον Arcimboldo μαθαίνω το σώμα μου!

Ο GiuseppeArcimboldoήταν γνωστός Ιταλός ζωγράφος του 16ου αιώνα που έφτιαχνε ευφάνταστα πορτραίτα. Για κάθε πορτραίτο συνέθετε ζωγραφικά: λουλούδια, λαχανικά, ψάρια, και άλλα στοιχεία της φύσης. Τα παιδιά λατρεύουν τα πορτραίτα του Arcimboldoγια τη φαντασία και τον ρεαλισμό που διαπνέουν!  Στην πρώτη ευκαιρία που θα τους μιλήσετε για το ανθρώπινο σώμα και το πώς αυτό εκφράζει τον ψυχισμό και τη διάθεση μας, θα ήταν όμορφο να κλείσετε με την παρακάτω δραστηριότητα:

 

Ζητήστε τους να ζωγραφίσουν το σώμα τους χρησιμοποιώντας τα σχήματα της φύσης: ζώα, ψάρια, πουλιά, φυτά, τρόφιμα, δένδρα και άλλα φυσικά στοιχεία. Τα μαλλιά μπορούν να γίνουν κλαδιά με πουλιά ή φίδια, το πρόσωπο μια κόκκινη φράουλα και ότι άλλο θελήσει η φαντασία του κάθε παιδιού. Στο τέλος, κρεμάστε τα πορτραίτα δημιουργώντας μια πολύχρωμη πινακοθήκη με τοπία ανθρώπινου σώματος για να ζωντανέψετε την τάξη σας. 

]]>
arts.edra@gmail.com (Μαριτίνα Κονταράτου) Εικαστικά Παιχνίδια Thu, 13 Nov 2014 15:35:34 +0200
Εικαστικό Παιχνίδι με "Μοντέλο" Ζωγραφικής http://www.edra.edu.gr/extra-εργαλεια/learning-through-art/puppets-therapy-education/item/144-model-kids http://www.edra.edu.gr/extra-εργαλεια/learning-through-art/puppets-therapy-education/item/144-model-kids Εικαστικό Παιχνίδι με

Βάζουμε τα θρανία σε μια σειρά και το κάθε παιδί κάθεται δίπλα στο άλλο. Εάν τα παιδιά είναι πολλά τότε μπορούν να είναι σε δύο ομάδες ή περισσότερες. Επιλέγουμε ένα παιδί, «το μοντέλο» που τα υπόλοιπα παιδιά θα ζωγραφίσουν και το οποίο θα είναι σε ένα σημείο στο χώρο (πχ τάξη) που θα το βλέπουν όλα τα παιδιά.

Στα υπόλοιπα παιδιά δίνουμε ένα χαρτί Α4 και ένα μαρκαδόρο (μόνο ένα μαρκαδόρο σε κάθε παιδί). Δίνουμε το σύνθημα και τα παιδιά ξεκινάνε να ζωγραφίζουν το «μοντέλο». Μετά από λίγο χρόνο π.χ. 30 δευτερόλεπτα λέμε «αλλαγή». Τότε το κάθε παιδί πρέπει να δώσει το χαρτί του στο διπλανό. Βοηθάμε τα ακρινά παιδιά ν΄αλλάξουν το χαρτί τους για να μην σηκώνονται. Το κάθε παιδί συνεχίζει την προηγούμενη ζωγραφιά και δεν ξεκινάει καινούρια. Επιθυμητό είναι όλα τα χαρτιά να περάσουν από όλα τα παιδιά της ομάδας. Στο τέλος βλέπουμε τις ζωγραφιές της κάθε ομάδας και συζητάμε τις ομοιότητες-διαφορές των ζωγραφιών. Αν και τα ίδια παιδιά κάνουν τις ζωγραφιές συνήθως είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους.

]]>
stel.ioannou@gmail.com (Στέλλα Ιωάννου) Εικαστικά Παιχνίδια Wed, 12 Nov 2014 14:07:41 +0200
Ένα Θέατρο για τις Δαχτυλόκουκλες μου http://www.edra.edu.gr/extra-εργαλεια/learning-through-art/puppets-therapy-education/item/69-ένα-θέατρο-για-τις-δαχτυλόκουκλες-μου http://www.edra.edu.gr/extra-εργαλεια/learning-through-art/puppets-therapy-education/item/69-ένα-θέατρο-για-τις-δαχτυλόκουκλες-μου Ένα Θέατρο για τις Δαχτυλόκουκλες μου

Φτιάξτε ένα αυτοσχέδιο θέατρο, όπου θα λαμβάνουν χώρα όλα τα θεάματα σας! Κρατάτε με το ένα χέρι το θέατρο και με το άλλο χέρι μπορείτε να παίζετε με τις δαχτυλόκουκλες σας.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

 • Ένα άδειο κουτί δημητριακών
 • Νερομπογιές ή ακρυλικά χρώματα και πινέλα για να το βάψετε
 • Κουρέλια σε παραλληλόγραμμο σχήμα για κουρτίνες
 • Ψαλίδι
 • Κόλλα

Οδηγίες:

 1. Κόψτε με ψαλίδι το πάνω μέρος του κουτιού δημητριακών (αυτό θα είναι το κάτω μέρος του θεάτρου που θα μπαίνει το χέρι σας).
 2. Βάψτε μονόχρωμο το κουτί και αφήστε το να στεγνώσει.
 3. Κόψτε στο κέντρο της μιας από τις πλευρές του κουτιού ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο άνοιγμα. Βεβαιωθείτε ότι το άνοιγμα απέχει λίγα εκατοστά από την άκρη, έτσι ώστε το κουτί να μην διαλυθεί.
 4. Κολλήστε ή συρράψτε τις κουρτίνες στο άνοιγμα του κουτιού.

 ΤΙP:

Μπορείτε έυκολα να μετατρέψετε ένα κουτί δημητριακών και σε θέατρο σκιών. Σε αυτή την περίπτωση ανοίγετε δύο παραλληλόγραμμα ανοίγματα, ένα στην μπροστινή και ένα στην όπισθεν πλευρά. Το μπροστινό άνοιγμα θα καλυφθεί με ρυζόχαρτο.

Το θέατρο σκιών είναι κατάλληλο για κάθε είδους επίπεδες χαρτονένιες φιγούρες, που έχετε κόψει σε διάφορα περίτεχνα σχήματα. Απαραίτητος ένας προβολέας ή φακος στην πίσω πλευρά του κουτιού.

 

 

]]>
arts.edra@gmail.com (Μαριτίνα Κονταράτου) Εικαστικά Παιχνίδια Wed, 17 Apr 2013 14:21:30 +0300