ΕΔΡΑ e-learning

Φτιάχνουμε την Πόλη μας

01 Απριλίου 2013 By

Τα παιδιά χωρίζονται σε διάδες (αν είναι πολλά σε τριάδες ή τετράδες), δίνουμε σε κάθε ομάδα ένα φύλλο Α4 και τους λέμε να ζωγραφίσουν το ιδανικό γι’ αυτά σπίτι. Ζωγραφίζουν μόνο το σπίτι και όχι το περιβάλλον. Σκέφτονται που θέλουν να είναι το σπίτι τους (πχ στο βουνό, στη θάλασσα, στη λίμνη).

 

Μόλις όλα τελειώσουν τους δίνουμε ένα κομμάτι από χαρτί του μέτρου και τους λέμε να σχεδιάσουν την πόλη τους όπου θα τοποθετήσουν και τα σπίτια που έχουν ήδη ζωγραφίσει. Πχ αν είχαν σκεφτεί ότι θέλουν το σπίτι τους να είναι δίπλα στο ποτάμι πρέπει να αποφασίσουν όλα μαζί που θα βάλουν το ποτάμι κτλ. Ζωγραφίζουν και ότι θέλουν να έχει η πόλη τους πχ παιδική χαρά, νοσοκομείο, πανεπιστήμιο κτλ. Τέλος, ονομάζουν την πόλη τους όπως αυτά θέλουν.

Όταν το χαρτί με τη νέα πόλη είναι έτοιμο τότε συζητάμε για την πόλη. Ζητάμε να μας εξηγήσουν γιατί της έδωσαν το συγκεκριμένο όνομα. Ρωτάμε γιατί για παράδειγμα επέλεξαν στην πόλη τους να έχει γυμναστήριο και όχι μουσείο; Επίσης ρωτάμε πως θα διοικείται η πόλη πχ θα έχει δήμαρχο, θα έχει φυλακές, τι ρόλο θα έχουν οι πολίτες.

Έτσι μέσω του παιχνιδιού τα παιδιά μαθαίνουν να δουλεύουν ομαδικά και μαθαίνουν από τη συζήτηση πως λειτουργεί μια πόλη.

Στέλλα Ιωάννου

Η Στέλλα Ιωάννου είναι γεωπόνος και Υπέυθυνη Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ.

Βρίσκεστε εδώ: Home EXTRA ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΦΥΣΗ & ΜΑΘΗΣΗ Οικιακή Οικονομία Φτιάχνουμε την Πόλη μας